vragen

Is RSI met Orthomanuele Geneeskunde te behandelen?

RSI (repetitive strain injury) is een probleem dat gezien kan worden vanuit de verstoring van de balans belasting-herstel van het betreffende weefsel. De klachten kunnen in diverse weefsels of organen spelen bijvoorbeeld de duim bij computeraars of de rug bij slechte houding of in de nek bij kantoorwerk. RSI is dus een nieuwe naam voor een al lang bestaand probleem:overbelasting. De oorzaken kunnen divers zijn: (verkeerde) techniek van de handelingen die worden uitgevoerd, de ergonomie (verkeerde stoel), slechte houding (bij het zitten of tillen), of stoornissen in stand of beweeglijkheid van de gewrichten. Als dat laatste het geval is kan Orthomanuele Geneeskunde goed helpen.

Wanneer verbeteren de klachten? Hoeveel behandelingen zijn gemiddeld nodig? Hoe lang duurt een behandeling?

Het eerste consult duurt ca. 40 minuten, herhalingsbehandelingen duren ongeveer een kwartier tot een half uur. Er zijn meestal 3 tot 6 behandelingen nodig, soms een controlebehandeling na een tijdje. Klachten kunnen vanaf de eerste behandeling verbeteren. Soms treedt de uiteindelijke verbetering pas na de serie behandelingen op. Dit wordt altijd met u besproken. Of de klachten blijvend verbeteren is pas 4-12 weken (afhankelijk van de klacht en omstandigheden) na de laatste behandeling vast te stellen.

Wat voel je tijdens de behandeling? Doet het pijn?

Je voelt tijdens de behandeling vaak niet zoveel. Dit heeft te maken met de speciale techniek die orthomanueel artsen toepassen. Het kan pijnlijk zijn op plaatsen waar al veel pijn zit. Soms is er pijnlijkheid elders, en vaak is daar wat aan de hand. Tenslotte zal je bij de behandeling voorzichtig moeten zijn bij oude mensen, angstige mensen, en mensen met klachten ten gevolge van een verkeersongeval. Dokter Kluivers legt altijd vooraf uit wat de behandeling wordt.

Waarom is het beter om naar een Orthomanueel arts te gaan dan naar een andere arts? Wat zijn de voordelen?

Een Orthomanueel arts is een specialist van het houdings- en bewegingsapparaat.Dus iedereen met klachten daarvan kan naar zo’n arts gaan. De voordelen zijn:bewezen is dat het een effectieve methode is. Het heeft weinig nare bijeffecten, het heeft weinig behandelingen nodig. De techniek van onderzoek en behandeling is gestandaardiseerd (dat wil zeggen dat precies afgesproken is hoe afwijkingen worden gevonden, en hoe ze behandeld moeten worden), eenvoudig en controleerbaar. De orthomanueel arts is vooral gespecialiseerd in het vinden van en behandelen van bewegingsstoornissen en standsafwijkingen. Omdat juist deze factoren meestal de oorzaak zijn van of een belangrijke factor zijn bij het ontstaan en onderhouden van klachten zijn de behandelingen effectief.

Met welke klachten kun je terecht bij een Orthomanueel arts?

In de eerste plaats klachten van de rug, nek, hoofd, armen, benen (pijn,stijfheid, bewegingsbeperking). Maar ook bij andere klachten zoals buikklachten, borstpijn of ademhalingsproblemen kan de behandeling zinvol zijn of juist geindiceerd. De laatste klachten blijken namelijk ook te kunnen ontstaan uit ‘scheefstaande’ of ‘vastzittende’ botjes. Bijvoorbeeld: als iemand een sterk gebogen rug heeft,dan worden de organen in de buik samengedrukt waardoor ze minder goed werken.

Wat is Orthomanuele Geneeskunde precies?

Orthomanuele Geneeskunde is een methode om klachten van het houdings- en bewegingsapparaat (botten, spieren, pezen, gewrichten, banden) te behandelen. Uitgangspunt hierbij is dat iedereen van oorsprong recht en symmetrisch van bouw is en dat gewrichten optimaal bewegen zoals bedoeld is,maar dat dit in de loop van het leven verstoord kan raken (door eenzijdige houding , overbelasting of letsel). Als dit tot klachten leidt, dan zal de Orthomanueel arts proberen deze verstoring op te heffen door middel van korte, gerichte, maar beheerste duwtjes op de botjes van de wervelkolom,bekken, armen, of benen.

Onlangs is in het ziekenhuis een röntgenfoto van mijn rug gemaakt in verband met rug- en beenklachten. Daarop is uitgebreide slijtage gevonden. Kunt u nog iets voor mij doen?

Dat hangt niet af van wat er aan slijtage op de foto te zien is, maar van het onderzoek dat in de praktijk wordt gedaan. Het is een misverstand dat afwijkingen op röntgenfoto’s voor klachten zorgen. Dat is waarschijnlijk bijeen minderheid van de mensen wel het geval, maar meestal niet. Als voorbeeld hiervan kan je vaststellen dat slijtage en de ernst hiervan toeneemt met de leeftijd. Dat is op röntgenfoto’s goed vast te stellen. Maar de groep mensen met relatief de meeste rugklachten zit in de leeftijdscategorie van 25-55 jaar.Niemand kan aan de hand van röntgenfoto’s voorspellen wie hier (rug)klachten van heeft. Omgekeerd: niemand kan voorspellen of er afwijkingen op röntgenfoto’s te zien zijn (laat staan welke) bij iemand met (rug)klachten.

Voor meer vragen en antwoorden zie hier.